WAAR GEEF JE LES?

Ik geef les op de MuziekacademieDenHaag, Groenhovenstraat2,  ingang Raamweg 36.

WANNEER GEEF JE LES?

In overleg.

WAT KOSTEN DE LESSEN?

Dat kan heel verschillend zijn.

Zie voor de kosten en de voorwaarden de website van de MuziekacademieDen Haag

HOEVEEL LESSEN KRIJG IK PER JAAR?

Het schooljaar op de MDH is gebaseerd op 36 lessen per jaar. Je kunt echter per half jaar opzeggen. ( voor januari ) wanneer het toch om de een of andere reden niet bevalt.  Zie de voorwaarden van MDH.

Wat je ook kunt doen is een strippenkaart van 10 lessen van een half uur kopen. Dat is wel wat duurder dan normaal maar geeft je ook meer flexibiliteit.  Maar het  dit is niet altijd mogelijk ivm plannen.

HOE ZIEN DE LESSEN ERUIT ?

Mijn lessen pas ik altijd volledig aan de wensen van de leerling aan.  Je kunt bij mij altijd een ( gratis ) proefles doen. In dat halfuurtje gaan we samen kijken wat voor jou de meest ideale lesvorm is.

Ik zal je uiteraard wat aanbevelingen  doen betreffende  zaken die ik belangrijk vind.  Daar ben ik per slot van rekening de leraar voor. Maar het gaat mij er uiteindelijk om dat jij  de dingen leert spelen die je graag wil en dat je een veel  plezier in muziek maken krijgt.

Het is natuurlijk een enorm verschil of ik les ga geven aan een kind van 7 of aan een volwassen man  van 30 die al heel lang die dampende blues-solo’s wil spelen. Of een jongere die niets liever wil dan Metallica of Taylor Swift spelen.  Iedereen vergt een andere aanpak dus ik kan niet precies aangeven hoe jou les eruit gaat zien. Dat is dus volledig afhankelijk van jou en van wat je wilt.

WAT VOOR GITAAR MOET IK KOPEN?

De kwaliteit van gitaren is tegenwoordig zo goed dat je geen kapitalen hoeft uit te geven om over een goed instrument te kunnen beschikken. 

Spaans (nylon snaren ): tussen de €150,- en de €200,-

Western ( stalen snaren ) : kan ook vanaf €150,- maar dat zou ik niet doen. Reken voor een beetje behoorlijke gitaar op plusminus €300,-

Elektrisch: kan al vanaf €200,-

Ik zou je wel aanraden eerst met mij te overleggen maar in ieder geval te beginnen op een Spaanse gitaar. Een met nylon snaren en een wat bredere hals. De reden is dat stalen snaren voor beginners gewoon weg niet zo lekker spelen. De meeste mensen krijgen in het begin last van pijnlijke vingers en dat is op een staalsnarige gitaar alleen maar erger. Buiten dat is de hals van een steelstring smaller. Dat maakt het spelen van akkoorden lastiger omdat je een grotere kans loopt per ongeluk snaren af te dempen.

HEB IK NOG MEER NODIG?

Ik zou je verder nog adviseren een hoes voor het vervoer, een bladmuziekstandaard en een voetenbankje aan te schaffen. Dat is het geld niet maar wel bijzonder handig.

MOET IK BIJ JOU NOTEN LEREN LEZEN?

Noten lezen is altijd een beetje een ding, vooral bij gitaristen.  Hierbij  staat ook wederom de vraag centraal: wat wil je gaan spelen?

Het antwoord op deze vraag is dan ook:  NEE. Je moet niks en je kunt ook zonder  de kennis van het notenschrift gitaar leren spelen.  Het is een beetje onhandig maar het kan. Bovendien is er ook nog zoiets als tabulatuur.

 Ik zal je in bepaalde gevallen wel van harte aanbevelen het toch te leren.  Wil je graag klassiek of jazz dan is het onontbeerlijk dat je noten kunt lezen. Wil je bijvoorbeeld  jezelf of anderen kunnen begeleiden met akkoorden dan is dat helemaal niet per se nodig.

Het wel of niet leren van noten is dus voor iedereen anders.  Dat zal ik met je bespreken in de proefles.

HOE LANG GAAT HET DUREN EER DAT IK IETS LEUKS KAN SPELEN OP DE GITAAR?

Dit is een vraag die mij heel vaak gesteld word.  Dat ligt volledig aan jou. Ik kan je alleen aanwijzingen geven hoe je de vaardigheden op een juist manier kan leren. Verder doe je alles zelf.  Ik kan namelijk niet voor jou studeren. En dat studeren is nu juist zo belangrijk voor een  bevredigend resultaat.  Simpel gezegd: hoe vaker je de gitaar in je handen hebt ( en er ook op speelt natuurlijk !! ) hoe sneller het gaat.  Er moeten ( fijne ) motorische  vaardigheden ontwikkeld worden en dat lukt uiteraard alleen met de nodige oefening.

In het begin is minimaal 15 minuten per dag ( ! ) oefenen voldoende om snel wat resultaat te boeken. Maar een half uur is beter en je zult begrijpen een uur nog beter.  De snelheid van vooruitgang heb je voor het grootste deel zelf in de hand.

Wanneer je weinig tot geen tijd vrij kan maken om te oefenen kan je er v.w.m.b. ook beter niet aan beginnen.  Dat leidt alleen maar tot frustratie.

Mensen die na 2 jaar gitaarles nog steeds weinig tot niets kunnen spelen hebben dat vaak voor 80 tot 100  % zelf in de hand gehad.  Veel te weinig oefenen dus.  Alleen een slechte techniek zou door slechte lessen veroorzaakt kunnen worden maar zelfs dat hoeft niet aan de docent te liggen.